SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Cudze chwalicie, swego nie znacie...
2011-04-22 07:18:39

Wiejska-Spizarnia-Kasza-gryczana-prazona-kartonik_762700Powiedzenie to w pełni obrazuje tendencje kulturowe charakterystyczne dla współczesnego społeczeństwa XXI wieku. Zachwycamy się odległymi miejscami, pasjonujemy dalekimi cywilizacjami i niestety przedkładamy fascynację egzotycznymi krajami nad świadomość własnej oryginalności…

Często jednak kult wszystkiego, co obce, zamiast poparty rzetelną wiedzą, jest zwykłym i ostentacyjnym zachwytem nie-polskością. Wyjeżdżamy nad Morze Czarne, do Egiptu czy Hiszpanii, zapominając o urokach polskich rejonów nieskażonych masową turystyką, jak Mazury, czy Bieszczady. Zapożyczamy święta z innych kultur, uważając je za bardziej atrakcyjne. Wianki czy Katarzynki przegrały z komercyjnymi Walentynkami i hucznym Halloween; osiedlowe sklepiki wypierane są przez zagraniczne sieci supermarketów...

Co więcej, odejście od polskości przejawia się także w naszej kuchni! Jeśli możemy gdzieś zobaczyć staropolskie potrawy, to tylko na świątecznych stołach, jeśli możemy gdzieś skosztować tradycyjnych smaków, to przeważnie w kuchni naszych babć. Społeczeństwo, które jest ,,nowoczesne”, zajada się kuchnią włoską, chińską lub meksykańską. Cioci, która przyjedzie z Ameryki, podajemy ogniste burrito, słodko – kwaśną kaczkę po tajsku i egzotyczny deser z marakui, ananasów i limonek, na obiady rodzinne serwujemy pizzę, a jeśli chcemy lekko rozpieścić dzieciaki – zabieramy je na frytki.

A kuchnia polska oferuje nam przecież mnóstwo możliwości, a w dodatku odpowiednio przyrządzone potrawy są zdrowe! Jedno z czołowych miejsc zajmują kasze. Nie każdy wie, że kasza gryczana pojawiła się na terenie Polski prawdopodobnie już w XII wieku i stosowana była zarówno jako pokarm, jak i środek leczniczy. Już nasi przodkowie wiedzieli, że jest bardzo zdrowa. Poza witaminami z grupy B, kasza gryczana zawiera białko oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz kwas foliowy. Kasza jęczmienna natomiast zawiera niacynę, która poprawia wygląd naszej skóry. Z kolei dzięki zawartości błonnika kasza jęczmienna zapobiega wzdęciom i bólom brzucha oraz obniża poziom tzw. złego cholesterolu, trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować. Przed wrzuceniem do garnka, kaszę jęczmienną i gryczaną należy dokładnie wypłukać, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Chcąc podkreślić smak kaszy, posypmy ją solą już na talerzu. Dzięki temu wykorzystamy o wiele mniej białej przyprawy, zachowując wyrazisty i zdecydowany aromat.

Najwygodniejsze w przygotowaniu są oczywiście kasze w woreczkach, a prawdziwym ukłonem w stronę polskości jest limitowana seria ,,Wiejska Spiżarnia” Konpack, będąca propozycją powrotu do kulinarnych korzeni. W linii tej znajdziemy klasyczne polskie produkty, będące podstawą większości naszych narodowych dań.

Fascynacja obcymi kulturami nie jest oczywiście niczym złym. Poznając inne narodowości poszerzamy swoje horyzonty, a porównując własne tradycje lub obrzędy nawet z pozoru najbardziej oddalonymi cywilizacjami, bardzo często znaleźć można zaskakujące podobieństwa. Pamiętajmy jednak, aby oczarowanie egzotyką nie stało się bezmyślnym naśladownictwem, a szerzenie polskości – zapomnianą praktyką.
Może więc... zaczniemy od kuchni?

Zostaw komentarz: