x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.
SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

AKTUALNOŚCI
2016-06-29 11:09:19

Targi GastroSilesia to miejsce spotkań producentów, dystrybutorów, dostawców i ekspertów z branży HoReCa oraz spożywczej. Głównym założeniem Targów jest kompleksowa odpowiedź na potrzeby branż i zbudowanie platformy wymiany doświadczeń i usług. 
Impreza odbędzie się 13-14 września 2016 w Chorzowie, przy ulicy Adamieckiego 8. Stoiska będą dostępne dla odwiedzających w godzinach: 9.00-17.00 każdego dnia. Wstęp na targi jest bezpłatny.

2016-06-29 10:59:14

XIII edycja Dorszowych Żniw w średniowiecznym Zamku w Gniewie !
02 lipca 2016, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XIII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich.W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. Podczas tegorocznej edycji  ich zadanie będzie polegać na przygotowaniu:
• dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza;
• deseru z wykorzystaniem czekolady dowolnego rodzaju i przynajmniej trzech rodzajów owoców.
Tegorocznej edycji Dorszowych Żniw będzie również towarzyszyć konferencja o tematyce Personal Branding oraz Marketing internetowy.

2016-06-04 13:50:12

W dniach 13-14 maja 2016 roku w naszym centrum odbyła się pierwsza edycja targów MAZURY HoReCa festiwal smaków. W ciągu dwóch dni wydarzenia odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą produktową blisko 120 firm z branży hotelarskiej i gastronomicznej.

2013-08-01 07:16:53

brown_sugar_697299Jeszcze kilka lat temu zdobycie zdrowej, certyfikowanej żywności było dość trudne i kosztowne. Obecnie praktycznie codziennie pojawiają się nowe produkty ekologiczne, a sklepy ze zdrową żywnością prześcigają się w ich promowaniu. Jakie nowości znalazły się w sierpniowych ofertach?

2013-07-31 08:37:39

chleb_467624Już wkrótce, między 15 a 18 sierpnia 2013 odbędzie się siódma edycja imprezy zorganizowanej z myślą o prawdziwych koneserach smaku, czyli poznański Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.

2013-07-31 08:23:56

owoce_629861Lato to wyjątkowy czas, nie tylko dzięki okazji do wypoczynku, ale także dzięki naturze, która w tym czasie hojnie obdarza nas zdrowymi i smacznymi owocami. Jedzmy ich jak najwięcej, aby zachować zdrowie, dobre samopoczucie i piękną sylwetkę!

2012-08-28 22:41:31

grill1_819242Mijające już tegoroczne wakacje oznaczają dla miłośników grillowania koniec ich sezonu na jedzenie pod chmurką. Na szczęście dzięki różnorodnym nowinkom technologicznym, możemy grillować potrawy nie tylko wtedy, gdy pogoda dopisuje, ale również w jesienną pluchę, czy podczas czekającej nas wkrótce mroźnej zimy.
Grillowanie jest Wellness, to pewne, wystarczy jedynie przygotowywać posiłki zgodnie z kilkoma zasadami – ze świeżych produktów, z zachowaniem zasad higieny, możliwie naturalnie i bez zbędnych tłuszczów. Ale jak zorganizować grillowanie poza sezonem?

2012-08-28 22:26:32

wellness_1_288094Podczas gdy większość Polaków nadal uwielbia kultowe schabowe, mielone, bigos czy gołąbki, coraz więcej osób wybiera zdrową kuchnię Wellness pragnąc na dłużej zachować zdrowie dobre samopoczucie. Czy kuchnia Wellness to tylko krótka, przemijająca moda, czy trend, który utrzyma się na dłużej?

2011-09-18 20:43:43

charlie_891940Charlie Ottley jest twarzą programu kulinarno – podróżniczego “Smaki…”, w którym odwiedza kraje całego globu w poszukiwaniu ich niezwykłych specjałów. Razem z nim możemy odkrywać nie tylko piękno naszego świata, ale przede wszystkim różnorodność jego smaków. Charlie zabiera nas w podróż po lokalnych kuchniach, dając możliość poznania ich sekretów oraz  spotkania z charyzmatycznymi, wyjątkowymi ludźmi. Poniżej prezentujemy Państwu wywiad z tym niezwykłym podróżnikiem, który podzieli się z nami swoimi wrażeniami z wizyty w urokliwej Grecji, którą odwiedził w ramach kręcenia programu „Smaki Grecji”.

2011-09-06 09:41:38

57399_t150_862607To już VI edycja konkursu Primerba Cup – kulinarnej rywalizacji pomiędzy zespołami z całej Polski. Półfinały za nami. Który zespół wygra? O tym dowiemy się podczas finału konkursu, który odbędzie się 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011 w Poznaniu.

2011-08-11 22:15:43

4e40436b27f1c_200_35531614 października 2011 w ramach Natura Food 2011 w Łodzi odbędzie się Międzynarodowa konferencja „Ekologiczne przetwórstwo żywności – poprawa jakości oraz ochrona środowiska”. Konferencja ma na celu omówienie aktualnego stanu ekologicznego przetwórstwa żywności i jakości przetworzonej żywności ekologicznej w kontekście ochrony środowiska.

2011-08-11 22:02:04

820_iii-ogolnopolski-festiwal-jablka_0_1_858406JUŻ WKRÓTCE 03-09-2011 W SANDOMIERZU OGÓLNOPOLSKIE POŻEGNANIE WAKACJ gdzie odbędzie się V Festiwal Jabłek a tym samym kontynuacja konkursu pn. „Pojedynek o złote jabłko” – czyli zastosowanie jabłek w kuchni polskiej oraz  VI MISTRZOSTWA POLSKI W CARVINGU

2011-07-21 08:40:02

d74c712304f56324c97097265d29453a_511389Podczas Festiwalu Transatlantyk w Poznaniu odbędzie się Kino kulinarne. Impreza będzie trwała w dniach od 5 do 13 sierpnia 2011 roku, zostanie zorganizowana we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale i Slow Food. Idea kina kulinarnego polega na połączeniu projekcji filmów z degustacją potraw, przygotowywanych przez mistrzów sztuki kulinarnej. Kwestia poruszane podczas festiwalu będą dotyczyły zdrowego żywienia oraz żywności ekologicznej w powiązaniu z ochroną środowiska.

2011-07-13 07:30:17

223707131003943065441_273634Choć z wykształcenia jest filozofem, los związał go ze smakami, aromatami i winem… Miał szczęście gotować dla Szwajcarów, Chińczyków i oczywiście… Polaków. Teraz czeka go kolejne wyzwanie – został ogłoszony patronem merytorycznym działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej. Talent kulinarnego mistrza został już wcześniej doceniony przez Kenwood Polska, który uczynił mistrza ekspertem kulinarnym marki w Polsce.

2011-07-07 08:49:57

Logo_Zdrowe_Lzr_453843Od 18 czerwca do 3 września br. zapraszamy na 12 imprez plenerowych „Lata z Radiem” i kulinarny TIR Roberta Sowy. Co tydzień, w każdą sobotę, w różnych miejscowościach i częściach Polski odbywać się będą niepowtarzalne koncerty i towarzyszące im atrakcje, nie tylko kulinarne! W tym roku ekipa "Lata z Radiem" pojawi się w 12 miejscowościach Polski: Wągrowcu, Płocku, Jaśle, Krynicy Morskiej, Świnoujściu, Stegnie, Krynicy Zdrój, Gnieźnie, Mielnie, Świeradowie Zdroju, Szczytnie i Koninie.

2011-06-24 14:03:31

_MG_1454_656066Szef kuchni hotelu Westin – Janusz Korzyński przygotował wyjątkowe menu kurkowe. Karta dań kusi warzywami przygotowywanymi w mongolskim woku, zapachem egzotycznych ziół i delikatnością grzybów.

Menu kurkowe zostało skomponowane w taki sposób, aby każdy znalazł danie dla siebie.

2011-06-09 08:25:12

bmp_456446Z ogromną przyjemnością zapraszamy Państwa do udziału w kolejnej, zupełnie wyjątkowej edycji Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy, które w dniach 12-15 września odbędą się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Targi te niezwykle intensywnie rozwijają się, a poprzez szeroką ofertę tematyczną oraz światowy poziom wydarzeń kulinarnych znalazły uznanie nie tylko polskiego, ale także  międzynarodowego środowiska gastronomicznego.

2011-05-30 18:37:41

images_425881Uwielbiasz gotować? Nieobce są Ci dania kuchni regionalnej? Już dziś zgłoś się do konkursu kulinarnego organizowanego w ramach VI Festiwalu „Śląskie Smaki”. Organizatorzy zapraszają zarówno gotujących amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy. Smaczna zabawa gwarantowana!

Konkurs kulinarny jest główną atrakcją organizowanego już od sześciu lat festiwalu. W tym roku impreza odbędzie się 18 czerwca w Gliwicach. Kucharze rywalizować będą o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków, nagrodę Złotego Durszlaka i liczne nagrody rzeczowe.

2011-05-26 14:01:06

apetyt-na-kino_552604W ramach festiwalu „Europa na Widelcu” zapraszamy do wzięcia udziału w filmowej uczcie. Przez trzy dni festiwalu (3-5 czerwca) na dużym ekranie kinomanom serwowane będą smakowite kąski. Filmy fabularne obejrzymy w kinie Helios, a dokumentalne w klubokawiarni "Mleczarnia".

2011-05-23 08:12:16

20110520__od_agi_wegierski_zakatek_976322Zachęceni sukcesem odniesionym podczas "Dnia Ziemi" właściciele nowego sklepu z żywnością Bio Organiczny.pl wezmą udział w kolejnej imprezie plenerowej. Tym razem będzie można ich spotkać 21 maja na kiermaszu żywności ekologicznej Otwarte Wrota, organizowanym przez rolników Ekolandu Wschodniomazowieckiego w Ciopanie należącym do gminy Stanisławów pod Mińskiem Mazowieckim.

W ramach imprezy uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję nabycia zdrowej żywności pochodzącej wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

2011-05-19 07:41:47

956951_capuccino_21447323 maja w Warszawie, odbędą się pierwsze polskie zawody w zaparzaniu kawy metodami niemechanicznymi – Brewers Cup. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) we współpracy z Colours of Coffee. Gospodarzem i sponsorem imprezy jest sieć kawiarni Tree Some Coffee. Brewers Cup to wyjątkowe mistrzostwa, w których sędziowie oceniają przede wszystkim walory smakowe kawy zaparzonej przez baristę. Zawody składają się z dwóch rund.

2011-05-13 07:46:50

SIMCHA2011_417031Aromatyczna sztuka przyrządzania potraw jest częścią żydowskiej kultury i ma bardzo bogatą tradycję. Jej nieprzeciętność tkwi w pojęciu koszerności, które określa zasady spożywania i przyrządzania posiłków. Owe kryteria pobudzają wyobraźnię, dzięki czemu bazując na dobrze znanych produktach, możemy obcować z zupełnie nowymi smakami. Zmysłowa podróż z kuchnią żydowską to poruszanie się po smakach zakorzenionych w dawnej tradycji, ale i obietnica spotkań inspirowanych różnorodnością świata. Właśnie takie połączenie uosabia Malka Kafka, restauratorka i specjalistka od kuchni koszernej. Jej program telewizyjny „Koszer Macher” cieszy się dużą popularnością, która dowodzi coraz większego zainteresowania żydowskimi kulinariami.

2011-05-09 08:05:57

fruit-and-vegetable-box_358968Pokazy mistrzów kuchni, cafe art w wykonaniu najlepszych baristów w Polsce, smaki kuchni regionu łódzkiego oraz potrawy z najdalszych stron świata towarzyszą tegorocznej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Pomimo trudności związanych z zamieszaniem wokół festiwali, organizatorzy wydarzenia zapraszają łodzian od 16 do 19 czerwca na ulicę Piotrkowską i rynek Manufaktury. Bez zmian pozostaje konkurs na najlepszą restaurację festiwalową. W tym roku tematem przewodnim jest tytuł niezapomnianej komedii z Louisem de Funes: skrzydełko czy nóżka?

2011-05-07 08:52:50

medium_551220Serwis SwiatObrazu.pl przygotował wyjątkowe warsztaty fotografii kulinarnej "Przepis na zdjęcie". Warsztaty odbędą się 27 maja w Warszawie i obejmują kurs robienia sushi oraz kurs fotograficzny. Kierowane są do osób, które chcą spróbować swoich sił w kulinarnej fotografii, do pasjonatów gotowania i fotografii, osób prowadzących internetowe blogi z kuchennymi przepisami, fotografujących właścicieli kawiarni lub restauracji.

 

2011-05-04 11:56:47

child_eating_narrowweb__300x450_0_953856Zdrowe nawyki żywieniowe są ważne dla całej rodziny, jednak szczególne znaczenie mają one dla dzieci. To, co jedzą nasze pociechy ma wpływ na ich kondycję – nie tylko obecną, ale i przyszłą. Rolą rodziców jest więc takie ułożenie codziennego menu, aby dostarczyć podopiecznym niezbędne elementy, potrzebne im do rozwoju. 

2011-04-27 07:09:52


52657_iko_285795Ta przyjemność nigdy się nie nudzi. I choć w roku zdarza się ponad 50 razy, a dłuższa zaledwie kilka, zawsze wyczekujemy jej jak pierwszej gwiazdki zimą. Bo z weekendem jest jak z winem - nigdy nie smakuje tak samo...
Najlepszy dzień tygodnia? W tej kwestii panuje zgodność. Co prawda jedni wskazują piątek, inni sobotę lub niedzielę, ale przecież wszystkie te dni wiążą się z weekendem. Skoro jest tak ważny, po prostu go celebrujmy! Co nam w tym pomoże? Oczywiście dobre wino, grzechu weekendowego warte.

2011-04-26 07:43:35

2_915558Kolor, zapach, a przede wszystkim smak – w Indiach wszystko jest trzy razy bardziej intensywne. By przekonać się jak smakują tamtejsze potrawy wystarczy w kwietniu wybrać się do restauracji Milk&Co w Radisson Blu Hotel, Kraków.

2011-04-25 21:12:30

medium_852626O daniach smażonych często mówi się, iż są niezdrowe i ciężkostrawne. Jednak to nie sam proces obróbki termicznej, a niewłaściwa technika przyrządzania posiłku kształtuje taką o nich opinię. Jak zatem smażyć, aby potrawy były smaczne, dietetyczne i pełne witamin wyjaśnia Marek Kapturzak, Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.

2011-04-24 10:34:10

Pisanki_920941Radosnego, wiosennego nastroju,
miłych spotkań w gronie Rodziny i wśród przyjaciół
oraz cennych prezentów od zajączka
z okazji Świąt Wielkanocnych
życzą Redakcja Przepisów Wellness oraz Zespół Comfortum

2011-04-22 07:18:39

Wiejska-Spizarnia-Kasza-gryczana-prazona-kartonik_762700Powiedzenie to w pełni obrazuje tendencje kulturowe charakterystyczne dla współczesnego społeczeństwa XXI wieku. Zachwycamy się odległymi miejscami, pasjonujemy dalekimi cywilizacjami i niestety przedkładamy fascynację egzotycznymi krajami nad świadomość własnej oryginalności…

2011-04-21 07:48:00

ekologiczne-kawy_663207Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parującej, aromatycznej kawy. Jest ona również niezbędnym uzupełnieniem popołudniowego deseru oraz kołem ratunkowym podczas całonocnej nauki. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z ilości dostępnych na rynku rodzajów tego magicznego napoju? Czy kawa bezkofeinowa jest równie smaczna i różnorodna? I czy moda na eko objęła również tę grupę produktów?

2011-04-20 08:22:39

Szanowni Państwo,
Konkurs kulinarny "Kuchnia mon amour"
będzie miał swoją drugą edycję
już w czerwcu 2011 roku.

Polska Akademia Gastronomiczna pragnie zaprosić
wszystkich młodych ludzi (do 27 roku życia),
którzy kochają kuchnie, zawodowo zajmują się gotowaniem
i chcą zaistnieć w świecie mistrzów kulinarnych do udziału w konkursie "Kuchnia mon amour"

2011-04-17 21:56:55

ddww_442968Martin Braun, światowy lider w branży cukierniczej i piekarniczej, z okazji Świąt Wielkanocnych, przygotował nowoczesną, wiosenną recepturę słodkich ciastek. Receptura została opracowana przez niemieckich technologów, zgodnie z najnowszymi światowymi trendami, na bazie cenionych przez Klientów produktów z ekskluzywnej linii Cresco: Sapori Dal Mondo „Smaki Świata” oraz Alaski Neutralnej Express. Recepturę, która cieszy się ogromnym powodzeniem w niemieckich cukierniach, Martin Braun po raz pierwszy prezentuje polskim Klientom.

2011-04-15 08:06:12

sid_928726Smaczne i pełnowartościowe śniadanie w 3 minuty? Tak, dzięki pysznym płatkom owsianym z mlekiem i owocami marki Fitella. Nowość od Fitelli ma jeszcze jedną zaletę: poręczne opakowanie zawierające jedną porcję płatków zmieści się w każdej, nawet najmniejszej torebce.

Nie od dziś wiadomo, że owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Z tego względu kobiety cenią go za właściwości odchudzające i odmładzające, sportowcy traktują jako źródło siły, zaś lekarze chwalą za działanie lecznicze i ochronne. Nic więc dziwnego, że w rankingu najzdrowszych produktów świata porcja owsianki zajmuje czołowe miejsce.

2011-04-14 08:24:03

1223451824_391892Szanowni Państwo,

Jednym z działań realizowanych przez Samorząd Województwa Pomorskiego w ramach Planu Działania KSOW na lata 2010-2011 jest wspieranie współpracy międzyinstytucjonalnej, w tym międzynarodowej.
W ramach w/w działań serdecznie zapraszam na konferencję pn. „Żywność – turystyka – edukacja. Przykłady dobrych praktyk w polskich regionach należących do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego”, która odbędzie się 15 kwietnia 2011 roku o godzinie 10.00 w Gdańsku.
Jednocześnie chciałbym poinformować, że w dniach 15-17 kwietnia 2011 roku na terenie Międzynarodowych Targów Gdańskich w Gdańsku odbędą się „I Ogólnopolskie Targi Sieci Dziedzictwa Kulinarnego” jako wydarzenie towarzyszące powyższej konferencji.

2011-04-13 09:16:12

fef92a1904_982314W ostatni weekend września 2011 na Torze wyścigów konnych Służewiec w Warszawie po raz czwarty stanie imponujących rozmiarów namiot. Będzie miał aż 4 tys. m. kw., swobodnie pomieści 90 stołów restauracyjnych i 1000 gości, którzy będą mogli delektować się wybornymi potrawami przygotowanymi przez kilkanaście polskich restauracji.

2011-04-11 01:17:03

 

Jarmark_Europjeski_5147638_727082 W dniach 16-17 kwietnia na Targu Rybnym w Gdańsku, odbędzie się Jarmark Europejski, święto dobrej kuchni skierowane do wszystkich wielbicieli nowych smaków i podróży kulinarnych. W programie m.in. pokazy kulinarne, degustacje znakomitych win, wędlin, serów i delikatesów z Polski i Europy. Na miejscu będzie można kupić spróbować specjały przygotowane przez wystawców, oraz zakupić je w atrakcyjnych cenach. Jarmark Europejski jest wydarzeniem towarzyszący obchodom Gdańskiego Dnia Ziemi, które startują już 15 kwietnia i współorganizowane są przez Dziennik Bałtycki, Lasy Państwowe, Urząd Miejski w Gdańsku oraz Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

2011-04-10 23:09:11

bristol_984470 Szef Kuchni hotelu Le Meridien Bristol, Michał Tkaczyk, przygotował dla Gości restauracji Marconi nowe, utrzymane w śródziemnomorskim klimacie dania, których można spróbować już od początku kwietnia.

W celu zapewnienia, że do przygotowania potraw będą zawsze wykorzystane świeże produkty menu zostało skrócone w porównaniu do poprzednio obowiązujących, ale zmieniać się będzie częściej, co 3 miesiące.

Karta podstawowa to wybór dopracowanych w każdym szczególe przekąsek, zup, dań głównych i deserów wśród których każdy Gość znajdzie coś dla siebie.

2011-04-08 07:16:42

136093_426442Festiwal Kulinarny

Sobotni (9.04) konkurs kulinarny „Wrocławskie Smaki 2011” oraz niedzielne (10.04) pokazy kulinarne na żywo z udziałem najlepszych kucharzy Wrocławia – startują o godzinie 10:00 w Hali Orbita przy Scenie Targów.

Sobotni konkurs organizuje Dolnośląska Loża Kulinarna, Agencja Rolna, Międzynarodowe Targi Turystyczne WROCŁAW. Celem Konkursu jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o dolnośląskiej kuchni opartej o produkty lokalne.

2011-04-05 21:20:45

X Edycja Dań Wielkanocnych - 9 kwiecień 2011 Edycja Jubileuszowa

Festiwal_088_404246Festiwal jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów zabytkowych, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami wielkanocnymi. W tym roku obchodzimy 10 lecie Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka, który jest organizowany w naszym obiekcie od 2002 roku. Z tej okazji do udziału zapraszamy a zarazem gwarantujemy udział uczestnikom Festiwalu, którzy od 2002 roku zdobyli zwycięski Laur Festiwalu na przełomie dziewięciu lat. Ranga konkursu i chęć na nowo pokazania przez uczestników Festiwalu swojej pasji i umiejętności kulinarnych pozwoli nam w tym 2011 roku nadać Festiwalowi uroczysty Jubileuszowy wymiar.

2011-04-05 21:17:50

wersja-pl-z-rozszerzeniem-i-data_481673Polagra-Food to targi o silnej marce, dużej rozpoznawalności na rynku i długiej tradycji, w dniach 12-15 września 2011, celebrując czas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej, zaprezentują się nam w całkiem nowej odsłonie.

REKLAMA