Już wkrótce, między 15 a 18 sierpnia 2013 odbędzie się siódma edycja imprezy zorganizowanej z myślą o prawdziwych koneserach smaku, czyli poznański Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.
Festiwal odbędzie się tradycyjnie na Starym Rynku w Poznaniu, gdzie pojawi się niespełna 130 wystawców z Polski, ale także z różnych zakątków świata. Główne wydarzenia odbędą się na scenie, którą wezmą we władanie nie tylko znakomici szefowie kuchni, ale także muzycy umilający odwiedzającym rozkoszowanie się wyjątkowymi smakami.
Już sama zapowiedź Jarmarku Dobrego Smaku potrafi wyostrzyć apetyt, jak zapewniają organizatorzy podczas imprezy będzie można spróbować tradycyjnych szarych kluch poznańskich, ryb z Milicza, serów zagrodowych z różnych zakątków kraju, tradycyjnych nalewek, piroga biłgorajskiego oraz innych znakomitości z tradycyjnego polskiego menu. Z kolei dla miłośników kuchnie europejskiej znajdą się takie rarytasy, jak ostrygi bretońskie, wędliny i przetwory węgierskie, będzie można również poznać smak litewskich czarnych chlebów i kindziuków, francuskich galettes, belgijskiego piwa, hiszpańskiej oliwy, cypryjskich suszonych pomidorów i serów oraz win z różnych zakątków Europy.
Program tegorocznej edycji zawiera takie perełki, ja chociażby Namiot Zdrowia z „Krainą Sałatek”, prezentację, warsztaty i degustacje food design i molekuły, warsztaty wypieku chleba, warsztaty ostrygowe, obiad live-cooking w stylu kuchni fusion, a to jeszcze nie wszystko, co zaplanowali dla nas organizatorzy. Będzie można wziąć bowiem udział w zagadkowym laboratorium smaku, zjeść śniadanie nad Wartą, spróbować egzotycznych słodyczy z Japonii, czy tatarskich specjałów, a wszystko to okraszone dawką znakomitej muzyki i wyjątkową atmosferą Festiwalu.
Wiele z punktów programu przygotowano z myślą o najmłodszych, którzy zapoznają się z truskawką „w wielu odsłonach”, wezmą udział w warsztatach „Glina na stół”, zajęciach kulinarno-plastycznych z cukierkiem krówką w roli głównej, warsztatach pszczelarskich, warsztatach rękodzieła artystycznego oraz licznych animacjach na stoiskach wystawców,
Wydarzenia towarzyszące to między innymi otwarty Konkurs Polska Nalewka 2013, adresowany dla tych, którzy tradycyjnymi metodami wytwarzają autorskie nalewki, inspirowane staropolskimi tradycjami. Konkurs dla restauracji, to z kolei Najlepszy Tatar z Wielkopolski 2013, do którego można zgłaszać się jeszcze do 12 sierpnia.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to nie jedyna okazja do rozkoszowania się wyjątkowymi smakami tradycyjnej kuchni polskiej, czy poznawania smaków z różnych zakątków świata. Lato to przecież okres, w którym możemy brać udział w rozlicznych festiwalach, jarmarkach, pokazach i warsztatach dotyczących kuchni Wellness, a także nurtu Slow Food, który w Polsce zyskuje na popularności. Wiele z nich odbywa się w hotelach i obiektach SPA & Wellness, które poza znakomitą kuchnią oferują również komfortowe noclegi i relaksujące zabiegi w SPA.