Dostępne artykuły


family-meal2_425787„Rozkosze stołu są przywilejem każdego wieku, każdej kondycji, każdego kraju, każdego dnia; mogą być w zgodzie z wszelką przyjemnością i one na ostatek są nam pociechą po utracie innych.”
Anthelme Brillat – Savarin

Od dawien dawna wszelkiego rodzaju uroczystości, zarówno religijne jak i świeckie , oficjalne i prywatne, łączyły się zawsze z jedzeniem. Od łacińskiego słowa „celebro”- robić coś z namaszczeniem, uroczyście - po włoskie „campagnio” – wspólnie jedzący chleb, niedaleko do konstatacji, że jedzenie w towarzystwie jest symbolem jedności i wzajemnego zaufania.

 

592963_kitchen_tools_694516Kuchnia, jest pomieszczeniem w którym od stuleci skupia się życie wokół domowego ogniska, które wraz z rozwojem cywilizacji ma obecnie nowocześniejsze oblicze - elektryczne lub mikrofalowe.

Naczelną zasadą jaką powinniśmy kierować przy jej urządzaniu powinna być funkcjonalność.
Przystępując do tego wyzwania należy ustalić rodzaj potrzebnego wyposażenia, kierując się liczbą osób w rodzinie, naszymi nawykami żywieniowymi, trybem życia, wielkością i częstością urządzanych przez nas przyjęć.

fatKid_1475843c_751893Otyłość u dzieci, staje się coraz poważniejszym problemem. Jest przyczyną nie tylko wielu groźnych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia, nowotworów, ale także utrudnia funkcjonowanie w społeczeństwie. Modne jest jedzenie hamburgera i frytek zamiast jabłka, czy zdrowej kanapki. Powszechność reklam gazowanych napojów również dokłada do problemu kilka groszy.

Maluchy, które przynoszą ze sobą do szkoły drugie śniadanie są bardzo często postrzegane jako gorsze. W wielu środowiskach panuje powszechne przekonanie, że skoro można zakupić wszystko w sklepiku szkolnym, to po co marnować czas na przygotowywanie zdrowych posiłków?

 

lois_fruit_tray_579926Określenie „makrobiotyka” wywodzi się z Grecji („macrobios”) i znaczy „wielkie życie”. Autorstwo tego określenia przypisuje się Hipokratesowi, ojcu współczesnej zachodniej medycyny. Rozwój współczesnej makrobiotyki przypisuje się japońskiemu filozofowi i pisarzowi George Ohsawa, działającemu na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku, który połączył tradycyjną zachodnią makrobiotykę z pięcioma tysiącami lat wschodniej (orientalnej) medycyny. Współcześnie, jeden z jego uczniów, Michio Kushi, opracował zalecenia dotyczące żywienia i sposobu życia dla ludzi żyjących w umiarkowanym klimacie z czterema porami roku.

 

Vegetarian-Diet_685228Zmysł smaku to podróż. Dosłownie i w przenośni. Podróż do wnętrza siebie dzięki której odkryć możemy ukryte pokłady energii, a tym samym na nowo pobudzić nasze ciało do działania. Jednak jest to także podróż po licznych regionach oraz charakterystycznych dla nich kuchniach. Gdy spragnieni relaksu i wyciszenia udajemy się do Hotelu Spa pamiętajmy, iż pielęgnacja ciała od wewnątrz jest równie ważna co pielęgnacja zewnętrzna.

perfect-meal_522331Właściwie dobrana dieta obfitująca w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, nie rzadko jest gwarancją poprawy stanu zdrowia mającą duży wpływ na nasze samopoczucie i pozytywne nastawienie.

Założenie, iż zdrowa żywność nie może być smaczna to duży błąd. Odpowiednio przygotowany posiłek w którym nie zabraknie warzyw, owoców, chudego mięsa czy przypraw, stanie się bowiem królem stołu i nie dorównają mu gotowe „domowe” dania, czy też pseudo kanapki rodem z barów szybkiej obsługi. Oprócz well-being czyli dobrym samopoczuciu nie można również zapomnieć o integralnej części Wellness, a mianowicie filozofii fitness.

 

733278_egg_1_547417W Polsce, w wierzeniach ludowych jajko traktowano jako talizman zapewniający zdrowie, miłość i płodność. Już w osiemnastym wieku na stołach prócz jajek kurzych pojawiały się jajka gęsie, kacze, przepiórcze, a czasem nawet pawie i łabędzie. Obecnie w naszej kuchni króluje niepodzielnie jajko kurze, choć ze względu na dużą zawartość cholesterolu, miało w swojej karierze okres złej sławy.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajko jest najdoskonalszym produktem spożywczym pod względem składu aminokwasów.

 

healthy-food-display_661058Podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowy styl życia, w którym kluczową rolę odgrywa racjonalny sposób żywienia.

Zasady prawidłowego komponowania posiłków są bardzo proste. Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Wszystkie te aspekty ciężko połączyć w całość. Często co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Powodem tego są składniki odżywcze (ich różnorodność) zawarte w pożywieniu. Warzywa, ryby i biały ser to bardzo zdrowe produkty.

 

High-Blood-Pressure-Diet-Exercise1_302418Żyjemy w czasach pełnych skrajności, wśród których musimy znaleźć swój „punkt równowagi”. Z jednej strony otacza nas kult szczupłej sylwetki, o której wiele z nas marzy. Z drugiej strony ciągła dostępność wysoko przetworzonej, dość kalorycznej i w gruncie rzeczy smacznej żywności utrudnia nam osiągnięcie idealnych wymiarów. Oczywiście istnieje wiele „diet cud”, których autorzy obiecują szybkie i trwałe schudnięcie. Tylko jak to w życie bywa cuda się nie zdarzają, a po takich dietach, szybko powracają utracone kilogramy i to jeszcze z nadmiarem.

1420433327_352558Jedzenie na mieście choć przyjemne i wygodne, pełne jest pułapek. Posiłki poza domem często zarezerwowane są na specjalne okazje, kiedy dbałość o spożywane kalorie bywają odkładane na bok.

Jednak w dzisiejszych czasach restauracje stają na wysokości zadania i są doskonale przygotowane do serwowania domowych posiłków. Duża część pracujących osób nie spożywa odpowiedniej ilości posiłków w ciągu dnia, co jest uzasadnione brakiem czasu i mnóstwem obowiązków – w związku z tym niektóre restauracje oferują dietetyczne dodatki do menu.

 

milk-products_985821Mleko i jego przetwory to ważny składnik zdrowej diety. Poza mlekiem możemy wybrać spośród wielu innych produktów mlecznych, takich jak: jogurty, mleko jogurtowe, kefiry, maślanki, mleka zsiadłe. Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny składnik codziennej diety człowieka.
O różnicach pomiędzy gatunkami mleka decyduje przede wszystkim procent zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B, co mleko pełne, ale mniej witamin A, D i E rozpuszczalnych w tłuszczach.

 

sekrety-wlasciwego-odzywiania_362656Co to są normy żywienia?

Normy żywienia są to standardy określające ilość energii i składników odżywczych, które, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, są wystarczające dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych wszystkich zdrowych osób w danej populacji. Normy te w postaci zaleceń żywieniowych odnoszą się do średniego zapotrzebowania populacji, z uwzględnieniem różnic wiekowych, płci, aktywności fizycznej, wagi oraz stanu fizjologicznego

 

wellness-cleanse-photo1_663642

Organizm ludzki składa się w około 60 % z wody, następnie białka, tłuszczu, węglowodanów i składników mineralnych. Przez całe życie wszystkie składniki ulegają ciągłemu rozpadowi i wymianie, czyli procesowi przemiany materii. Warunkiem tego procesu jest dostarczanie organizmowi pożywienia jako podstawowego źródła budowy tkanek i wytwarzania energii.

 

anoreksja_733743W ostatnich latach zaobserwować można bardzo niepokojące zjawisko znacznego wzrostu zachorowań na anoreksję i bulimię wśród nastolatków.

1. Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa) jest to zespół, który rozwija się na podłożu psychogennym i występuje najczęściej u dziewcząt w okresie dorastania. Charakteryzuje się celową utratą wagi wywołaną i/albo podtrzymywaną przez pacjenta. Chorobie towarzyszą niedożywienie o różnym nasileniu i wynikające z tego wtórne zaburzenia endokrynologiczne, metaboliczne i zaburzenie funkcji somatycznych.

 

ee64fb0050fa3467ee0539e30710883c_0_1_798521Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Ryż, makarony, a także najróżniejszego rodzaju pieczywa zawierają duże ilości błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego, a przy tym – przez obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi – przeciwdziała chorobom układu krążenia.

Nie błonnik jednak stanowi o tym, że produkty zbożowe są świetną podstawą każdej diety. Pieczywo czy też makarony są przede wszystkim wysokoenergetycznym pożywieniem, obfitującym w węglowodany – głównie w węglowodany złożone, które trawione są dłużej, zapewniając stały i stopniowy dopływ energii.

 

good-fats-oil-m_214274Tłuszcze może podzielić na dwie główne kategorie: tłuszcze odpowiednia dla naszego organizmu jak i te, których powinniśmy unikać. Tłuszcze, które przynoszą nam więcej szkód to związki, które przyczyniają się do otyłości, miażdżycy i podwyższają cholesterol. Natomiast tłuszcze mające dobroczynny wpływ na nasz organizm, to przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy omega zalicza się do nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. W organizmie powinna być zachowana równowaga pomiędzy kwasami omega-3, a kwasami omega-6.

article-rownowaga-kwasowo-zasadowa-1_674626Ciało człowieka składa się w 60-70% z wody. To w niej zachodzą wszystkie procesy chemiczne i biologiczne, w niej rozpuszczone są niezbędne do tych procesów składniki. Jedną z cech środowiska wodnego jest jego pH, czyli odczyn kwasowo-zasadowy. Im wyższa wartość pH, tym bardziej zasadowy odczyn. Równowaga kwasowo – zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

 

1078599_meat_1_257173Mięso dostarcza wielu składników odżywczych, a przede wszystkim dużych ilości pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto produkty mięsne są bogatym źródłem minerałów, witamin A, D i kompleksu witamin z grupy B, w tym i niewystępującej w pokarmach roślinnych witaminy B12. Przeciętnie mięso zawiera 70% wody, 17,5% białka, 0,6% węglowodanów, 9% tłuszczu i 4,8% substancji mineralnych. Jednak wartości te ulegają dużym wahaniom, przede wszystkim w zależności od gatunku i wieku mięsa. Najwięcej białka (do ok. 23%) znajduje się w drobiu, a w szczególności w piersi indyczej i kurzej.

 

1259950_vegetables_2_919748Składnikami odżywczymi nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one zawarte w pożywieniu. Po spożyciu i trawieniu pokarmów w przewodzie pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte i poddane metabolizmowi organizmu. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę, której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Dieta mająca niedobory poszczególnych składników odżywczych prowadzi, z czasem, do niezaspokojenia potrzeb ustroju i naruszenia jego rezerw. Efektem tego stanu jest nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin lub minerałów – a w skrajnych przypadkach - zgon.

76083_iStock_000003768234XSmall_737043Czym jest Wellness?

Pojęcie to chyba najłatwiej wyjaśnić za pomocą prostego przykładu. Otóż znaczenie zwrotu „wyspać się” w pojęciu Wellness równoznaczne jest z „wstać z łóżka wypoczętym, zregenerowanym, pełnym nowych sił i pozytywnej energii”. Życie według filozofii Wellness wyklucza, lub w znacznej części ogranicza, przymus ciągłego przyjmowania np. leków przeciwbólowych czy uspokajających.

 

healthy-diet-at-work_979853Zdrowie, jest wartością bezcenną, której najczęściej życzymy sobie wzajemnie przy wszystkich nadarzających się okazjach. Mimo to często nie dbamy o nie i traktujemy jako dobro nadane aż do momentu, w którym zaczynają się z nim kłopoty. Te kłopoty, czyli problemy zdrowotne występujące w dzisiejszych czasach to najczęściej choroby cywilizacyjne wynikające ze złego stylu życia, który w 50% decyduje o stanie naszego zdrowia.