SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Dieta makrobiotyczna – czyli dieta na 4 pory roku

lois_fruit_tray_579926Określenie „makrobiotyka” wywodzi się z Grecji („macrobios”) i znaczy „wielkie życie”. Autorstwo tego określenia przypisuje się Hipokratesowi, ojcu współczesnej zachodniej medycyny. Rozwój współczesnej makrobiotyki przypisuje się japońskiemu filozofowi i pisarzowi George Ohsawa, działającemu na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku, który połączył tradycyjną zachodnią makrobiotykę z pięcioma tysiącami lat wschodniej (orientalnej) medycyny. Współcześnie, jeden z jego uczniów, Michio Kushi, opracował zalecenia dotyczące żywienia i sposobu życia dla ludzi żyjących w umiarkowanym klimacie z czterema porami roku.

 

Makrobiotyka zajmuje się zdrowiem i długowiecznością poprzez badanie i rozumienie związków oraz współzależności między ludźmi, pożywieniem, które spożywamy, sposobami życia, które wybieramy i środowiskiem, w którym żyjemy. Opiera się ona na poglądzie, że ludzie są częścią środowiska, w którym żyją i w sposób ciągły poddawani są jego wpływom poprzez pożywienie, które spożywają, codzienne społeczne interakcje, klimat i miejsce geograficzne. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, które mają wpływ na życie ludzi podejście makrobiotyczne podkreśla szczególną rolę spożywania odpowiedniego pożywienia i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Wyznawcy makrobiotyki wierzą, że jedzenie (pokarm) i jego jakość, oddziałują i wpływają na nasze życie w sposób większy niż zdaje sobie z tego sprawę większość ludzi. Uważają, że wszystko co jemy odbija się na naszym zdrowiu, dobrym lub złym samopoczuciu i szczęściu lub nieszczęściu. Ogłaszają, że lepiej jest wybierać pokarmy poddane mniejszej obróbce termicznej lub chemicznej, bardziej naturalne i te, do produkcji których użyto więcej tradycyjnych metod naturalnych, przygotowane przez rodzinę, przyjaciół lub samemu.

Ten sposób żywienia kładzie nacisk na lokalnie uprawiane, organicznie wyhodowane pełne ziarno, zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, wodorosty i sfermentowane produkty sojowe, połączone w posiłkach, w odniesieniu do podstawowych zasad zbalansowania, pomiędzy ich właściwościami yin i yang. Makrobiotyka raczej nie przywiązuje wagi do oficjalnych, naukowych zasad żywienia i  tradycyjnej piramidy żywieniowej, uważając ją za nienaturalną i nieprawdziwą. Zboża (a w szczególności, ryż), są uważane za "naturalnie zbalansowane" w teorii Yin i Yang i to właśnie one stanowią fundament makrobiotycznej diety. Pokarmy które są skrajnie Yin (zimne), takie jak bardzo słodkie pokarmy, mleko czy też skrajnie Yang (gorące), takie jak ostre przyprawy, czerwone mięso, spożywa się bardzo rzadko, jeśli w ogóle.

Właściwości yin/yang (ogrzewające/ochładzające) danego pokarmu, ustala się na podstawie wielu właściwości: odczyn kwasowości danego produktu, to gdzie dany produkt rósł (teren podmokły, albo suchy, ale także umiejscowienie na krzaku – korzeń, a po drugiej stronie owoc na szczycie drzewa), kolor danego pokarmu, kształt, aromat, konsystencja danego pokarmu.

Ohsawa opisuje dziesięć diet jako całość, w których udział w różnych proporcjach, mają następujące grupy żywieniowe: zboża, warzywa, zupy, pokarmy pochodzenia zwierzęcego, sałatki i owoce, desery i napoje. Idealna dietą "dziesięciu", według Ohsawa, została nazwana dietą "Numer 7" i składają się na nią prawie wyłącznie zboża (brązowy ryż, jęczmień, proso, pszenica, cały owies, żyto i gryka czyli kasza gryczana), z minimalną ilością napoi, drinków i używek.
Tradycyjne i podstawowe zasady makrobiotyki to: spożywanie większej ilości pełnych ziaren, fasolek i świeżych warzyw, duża różnorodność przygotowywanych potraw, tradycyjne metody gotowania, regularne jedzenie mniejszej ilości, dłuższe przeżuwanie, aktywność ruchowa, pozytywne podejście do życia.

Zalecenia żywieniowe Michio Kushiego, który opracował dietę pod warunki strefy umiarkowanej, wskazują na podstawowe proporcje żywieniowe niezbędne do prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Nie są one bezwzględnie obowiązującym zaleceniem dla każdego, ponieważ w zależności od osobistej sytuacji i stanu zdrowia konieczne jest ich dopasowanie do indywidualnych potrzeb danej osoby. W ośrodkach makrobiotycznych na świecie, m. in. w Instytucie Kushiego w Amsterdamie, można szkolić się i uzyskać indywidualną poradę doradcy makrobiotycznego. Również w Polsce istnieją takie ośrodki, ale działają one w znacznie mniejszej skali i zakresie.

Standardowa dieta makrobiotyczna (wg. Michio Kushi) składa się z:
50% – pełne ziarna różnych zbóż
20 - 30% – różne warzywa
5 - 10% – różne zupy
5 - 10% – fasolki, produkty z fasolek i warzywa morskie
okazjonalnie – ryby i owoce morza, orzechy, nasiona i naturalne przekąski

Każda pora roku to odmienny system odżywiania się. Inna dieta mobilizuje nas do zmieniania nawyków żywieniowych kilka razy w roku. Zimą musimy pamiętać o tym, że im mniej zjemy tym więcej zmagazynowanego tłuszczu pobierze nasz organizm. Dostarczajmy sobie jak najwięcej witamin, unikajmy tłuszczu. Latem musimy korzystać z owoców sezonowych, bo nawet jeśli zimą możemy je sobie wyjąć z zamrażalnika to nie będzie już to samo. Poprawimy tym wygląd naszej skóry, a nie jedząc przy tym ciężkich potraw, doprowadzimy do utraty kilku kilogramów. Wiosną, pamiętajmy o tym, że mamy pełno nowalijek, czyli świeżych warzyw, z których możemy zrobić pyszne sałatki i kanapki. Wykorzystajmy ten czas, kiedy wszystko jest młode i świeże i po zimie, smakuje nam wręcz wybitnie. A jesień, to czas przygotowania do zimy, więc nie dajmy się zwariować i również korzystajmy z jej uroku. W zależności od pory roku przywiązuje się wagę do innego rodzaju składników:

Na wiosnę:
pokarmy które zwiększają moc energii (w nas)
dzikie krzaki, kiełki, lekko sfermentowane jedzenie, gatunki ziarna, śwież zieleń
styl lekkiego gotowania: na parze, gotowanie przez krótko w małej ilości wody, itd.

W Lecie:
pokarmy z mniejszą dawką mocnej energii (bardziej styl-yin (chłodzenie) żywienia)
dużo zielonego, słodka kukurydza, owoce, dynia
lekkie gotowanie: na parze, obgotowywanie, itd.

Na Jesień:
jedzenie wzmacniające energetycznie
korzenne warzywa, dynia (zimowa), fasole, zboża itd.

W zimie:
gorące, energetyzujące pokarmy
okrągłe warzywa, marynaty, warzywa korzeniowe, itd.
więcej miso, shoyu, oliwy i soli

Zostaw komentarz: