x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.
SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Na co zwracać uwagę jedząc poza domem?

1420433327_352558Jedzenie na mieście choć przyjemne i wygodne, pełne jest pułapek. Posiłki poza domem często zarezerwowane są na specjalne okazje, kiedy dbałość o spożywane kalorie bywają odkładane na bok.

Jednak w dzisiejszych czasach restauracje stają na wysokości zadania i są doskonale przygotowane do serwowania domowych posiłków. Duża część pracujących osób nie spożywa odpowiedniej ilości posiłków w ciągu dnia, co jest uzasadnione brakiem czasu i mnóstwem obowiązków – w związku z tym niektóre restauracje oferują dietetyczne dodatki do menu.

 

 

Kluczem do utrzymania diety i spożywaniem posiłków w restauracjach, jest planowanie. Typ kuchni, może być cenną wskazówką. Na przykład, oczywiste jest, że oryginalna kuchnia japońska będzie oferowała niskotłuszczowe posiłki, z jednoczesnym dużym wyborem ryb morskich i warzyw. Ważna jest również umiejętność podzielenia i sklasyfikowania produktów, które mogą zaszkodzić diecie.

Każdy posiłek spożywany poza domem powinien odpowiadać ustalonemu posiłkowi o jego odpowiedniej porze. Jeśli drugie śniadanie (lunch) przypada w restauracji, musi być dostosowane kalorycznie i objętościowo do prawidłowego, „domowego” drugiego śniadania. Jeśli na przykład, śniadanie i drugie śniadanie obfitowało w węglowodany (np. kanapki), w porze obiadowej powinno się ograniczyć ten składnik diety.

Jedząc w restauracji powinniśmy zastosować się do poniższych wskazówek, należy:

  • Kontrolować rozmiar porcji. W restauracjach często podają za duże ilości jedzenie jak na jeden posiłek. Podziel porcję na pół, część zjedz a drugą zabierz do domu i zjedz następnego dnia.

  • Sosy trzymać osobno lub z boku talerza. Można poprosić, aby sosy podano na brzegu talerza, aby móc kontrolować dodawaną ilość. Wiele sosów zawiera olej, masło i śmietanę, które dodają setki tłustych kalorii do dania.

  • Zdejmować skórę z drobiu i wykrawać tłuszcz z mięsa. W nich kryje się wiele kalorii.

  • Spróbować potrawę zanim doda się sól. Sól może podnieść ciśnienie tętnicze, a jedzenie może nawet nie wymagać dodatkowego solenia.

  • W karcie należy szukać potraw pieczonych, opiekanych, gotowanych lub przygotowywanych na parze. Będą znacznie lepsze niż dania smażone, które są pełnotłuste.

W restauracjach etnicznych szukaj w menu potraw opisanych w podany poniżej sposób

Kuchnia chińska

  • Gotowane na parze

  • Jum (opiekane)

  • Kow (pieczone)

  • Shu (grillowane)

  • Gotowany ryż (zamiast smażonego)

  • Potrawy bez MSG (glutaminianu jednosodowego) – można też poprosić, by go nie dodawano.

Metody kulinarne stosowane w kuchni chińskiej zachowują zarówno smak, konsystencję, jak i witaminy, a także minerały przyrządzanych produktów i potraw. Możliwą negatywną cechą kuchni chińskiej jest tendencja do stosowania soli. Używana jest zarówno w oryginalnej formie, ale także jako sos sojowy i glutaminian sodu. Podobnie jak soli w nadmiarze używa się tłuszczu w postaci olejów. Wspomniany glutaminian sodu dodawany jest prawie do każdej potrawy. Najlepszym wyborem w kuchni chińskiej jest kurczak i ryba. Dodatek delikatnie podsmażonych warzyw daje pewność, że posiłek nie jest bardzo wysokokaloryczny. Ryż obecny w niemal każdej potrawie nie powinien być smażony.



Kuchnia włoska

  • Czerwone sosy na bazie pomidorów (nie na śmietanie lub „alfredo”)

  • „Primavera” (bez śmietany)

  • „Piccata”

  • Potrawy delikatnie podsmażane

Kuchnia meksykańska

  • Kurczak na ostro lub grillowany

  • Łagodna mączna tortilla (niechrupiąca lub smażona albo w postaci prażynek). Powinno dodawać się salsę lub pikantne sosy do potrawy zamiast kwaśnej śmietany lub guacamole.

Kukurydza i nasiona roślin strączkowych są głównymi składnikami kuchni meksykańskiej. Dodatek sera, awokado, sosów, podsmażonej fasolki, może znacząco podnieść kaloryczność posiłków. Charakterystyczne potrawy to: nachos, guacamole, tortilla; mają dodatek pomidorów, sosów pomidorowych, salsy i sałatek warzywnych. Aby zmniejszyć ich kaloryczność, powinno się zrezygnować z gęstych sosów, zamienić pieczywo kukurydziane na inne, razowe. Sosy pomidorowe świetnie nadają się jako dodatek do tych potraw.

Tak jak w innych restauracjach, kurczak i ryby – pieczone, grillowane i duszone – posiadają najmniejszą ilość kalorii. W standardowych posiłkach najlepszym wyborem jest tacos, tamales i tastados. Pomimo, że tastados zazwyczaj robiony jest ze smażonej tortilli, jest mniej kaloryczne od burritos, czy enchiladas. Trzeba zwrócić uwagę na dodatek sera i wołowiny.

Jedzenie w restauracjach powinno być zarezerwowane na specjalne okazje. Jeśli jest to codziennością, należy bardzo dokładnie przeanalizować porę posiłku, jego ilość i skład. Jeśli nie ma pewności, czy zamawiana potrawa jest dietetyczna, należy o nią zapytać pracowników, zmniejszyć jej ilość lub wykluczyć dodatki (sosy, ziemniaki, kremy, śmietanę, tłuste mięso i sery).

Napoje i koktajle

Płyny są źródłem ukrytych kalorii. Każdy napój jest źródłem energii oprócz wody mineralnej, niesłodzonej herbaty i kawy.

Pamiętajmy aby z posiłkami nie spożywać alkoholu. Jeśli wymaga tego przyzwyczajenie (np. lampka wina na pobudzenie apetytu), należy pamiętać o częściowym zmniejszeniu porcji posiłku, bo alkohol spożywany wraz z posiłkiem znacznie zwiększa jego kaloryczność. Ponadto, inne alkohole powinny być zastępowane niealkoholowymi płynami, rozcieńczonymi sokami (niesłodzonymi lub niskosłodzonymi napojami) czy herbatą.

Koktajle owocowe są gęste i dosładzane. Najczęściej spożywane są jako deser. Powinno się je kontrolować z ogólną kalorycznością i objętością posiłku. Jeśli zamawiane są oddzielnie, mogą stanowić doskonałą alternatywę lunchu i podwieczorku.

Aperitify

Ich nazwa pochodzi od łacińskiego „aperitivus” - otwieracz, jego celem jest pobudzenie apetytu dzięki stymulowaniu i wydzielaniu soków trawiennych. Jest napojem alkoholowym o średniej mocy (18 – 35%) podawanym z lodem. Najczęściej jest to wytrawny wermut.

Danie główne

Posiłek główny powinien pokrywać większą ilość kalorii w ciągu dnia (30-35% zapotrzebowania na kalorie). Ponadto powinien być lekkostrawny, niskotłuszczowy, niskocholesterolowy i zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczów nienasyconych.

W trakcie posiłku obiadowego należy unikać:


    - Mięsa z gęsi i kaczki
    - Tłustych części wołowiny i wieprzowiny
    - Mięsa mielonego z widocznym tłuszczem
    - Udek i podudzi kurczaka oraz indyka ze skórą (bardziej tłuste niż pierś z drobiu)
    - Białej kiełbasy
    - Kremowych sosów (beszamelowy, maślany, serowy)
    - Ziemniaków w każdej postaci
    - Dań jednogarnkowych (fasolka po bretońsku, gulasz, bigos)

Desery

Dla wielu osób deser jest najatrakcyjniejszą częścią posiłku i są dla stosujących dietę ogromną pokusą. Restauracje najczęściej oferują nam: ciasta, ciasteczka, kremy, gorącą czekoladę, lody i sorbety.

Jeżeli musimy się na coś zdecydować, to najlepszym wyborem będą sorbety. Mimo że zawierają dużo cukru, nie dodaje się do nich tłuszczu, dzięki czemu nie podwyższają znacząco ogólnej kaloryczności posiłku. Sorbet powinien być podawany w małych ilościach.

Deserem może być także owoc lub sałatka owocowa. Świeże owoce zawierają błonnik pokarmowy i pektyny, które wspomagają trawienie.



Pamiętajmy o racjonalnym podejściu do oferowanych nam dań, tak aby posiłek był stuprocentową przyjemnością bez późniejszych wyrzutów sumienia.

Zostaw komentarz: