SMAKI WELLNESS Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA. Szukaj przepisu Przepis dnia: Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ... Czytaj więcej... |
Na co zwracać uwagę jedząc poza domem?
Jednak w dzisiejszych czasach restauracje stają na wysokości zadania i są doskonale przygotowane do serwowania domowych posiłków. Duża część pracujących osób nie spożywa odpowiedniej ilości posiłków w ciągu dnia, co jest uzasadnione brakiem czasu i mnóstwem obowiązków – w związku z tym niektóre restauracje oferują dietetyczne dodatki do menu.
Kluczem do utrzymania diety i spożywaniem posiłków w restauracjach, jest planowanie. Typ kuchni, może być cenną wskazówką. Na przykład, oczywiste jest, że oryginalna kuchnia japońska będzie oferowała niskotłuszczowe posiłki, z jednoczesnym dużym wyborem ryb morskich i warzyw. Ważna jest również umiejętność podzielenia i sklasyfikowania produktów, które mogą zaszkodzić diecie. Każdy posiłek spożywany poza domem powinien odpowiadać ustalonemu posiłkowi o jego odpowiedniej porze. Jeśli drugie śniadanie (lunch) przypada w restauracji, musi być dostosowane kalorycznie i objętościowo do prawidłowego, „domowego” drugiego śniadania. Jeśli na przykład, śniadanie i drugie śniadanie obfitowało w węglowodany (np. kanapki), w porze obiadowej powinno się ograniczyć ten składnik diety. Jedząc w restauracji powinniśmy zastosować się do poniższych wskazówek, należy:
W restauracjach etnicznych szukaj w menu potraw opisanych w podany poniżej sposób Kuchnia chińska
Metody kulinarne stosowane w kuchni chińskiej zachowują zarówno smak, konsystencję, jak i witaminy, a także minerały przyrządzanych produktów i potraw. Możliwą negatywną cechą kuchni chińskiej jest tendencja do stosowania soli. Używana jest zarówno w oryginalnej formie, ale także jako sos sojowy i glutaminian sodu. Podobnie jak soli w nadmiarze używa się tłuszczu w postaci olejów. Wspomniany glutaminian sodu dodawany jest prawie do każdej potrawy. Najlepszym wyborem w kuchni chińskiej jest kurczak i ryba. Dodatek delikatnie podsmażonych warzyw daje pewność, że posiłek nie jest bardzo wysokokaloryczny. Ryż obecny w niemal każdej potrawie nie powinien być smażony. Kuchnia włoska
Kuchnia meksykańska
Kukurydza i nasiona roślin strączkowych są głównymi składnikami kuchni meksykańskiej. Dodatek sera, awokado, sosów, podsmażonej fasolki, może znacząco podnieść kaloryczność posiłków. Charakterystyczne potrawy to: nachos, guacamole, tortilla; mają dodatek pomidorów, sosów pomidorowych, salsy i sałatek warzywnych. Aby zmniejszyć ich kaloryczność, powinno się zrezygnować z gęstych sosów, zamienić pieczywo kukurydziane na inne, razowe. Sosy pomidorowe świetnie nadają się jako dodatek do tych potraw. Tak jak w innych restauracjach, kurczak i ryby – pieczone, grillowane i duszone – posiadają najmniejszą ilość kalorii. W standardowych posiłkach najlepszym wyborem jest tacos, tamales i tastados. Pomimo, że tastados zazwyczaj robiony jest ze smażonej tortilli, jest mniej kaloryczne od burritos, czy enchiladas. Trzeba zwrócić uwagę na dodatek sera i wołowiny. Jedzenie w restauracjach powinno być zarezerwowane na specjalne okazje. Jeśli jest to codziennością, należy bardzo dokładnie przeanalizować porę posiłku, jego ilość i skład. Jeśli nie ma pewności, czy zamawiana potrawa jest dietetyczna, należy o nią zapytać pracowników, zmniejszyć jej ilość lub wykluczyć dodatki (sosy, ziemniaki, kremy, śmietanę, tłuste mięso i sery). Napoje i koktajle Płyny są źródłem ukrytych kalorii. Każdy napój jest źródłem energii oprócz wody mineralnej, niesłodzonej herbaty i kawy. Pamiętajmy aby z posiłkami nie spożywać alkoholu. Jeśli wymaga tego przyzwyczajenie (np. lampka wina na pobudzenie apetytu), należy pamiętać o częściowym zmniejszeniu porcji posiłku, bo alkohol spożywany wraz z posiłkiem znacznie zwiększa jego kaloryczność. Ponadto, inne alkohole powinny być zastępowane niealkoholowymi płynami, rozcieńczonymi sokami (niesłodzonymi lub niskosłodzonymi napojami) czy herbatą. Koktajle owocowe są gęste i dosładzane. Najczęściej spożywane są jako deser. Powinno się je kontrolować z ogólną kalorycznością i objętością posiłku. Jeśli zamawiane są oddzielnie, mogą stanowić doskonałą alternatywę lunchu i podwieczorku. Aperitify Ich nazwa pochodzi od łacińskiego „aperitivus” - otwieracz, jego celem jest pobudzenie apetytu dzięki stymulowaniu i wydzielaniu soków trawiennych. Jest napojem alkoholowym o średniej mocy (18 – 35%) podawanym z lodem. Najczęściej jest to wytrawny wermut. Danie główne Posiłek główny powinien pokrywać większą ilość kalorii w ciągu dnia (30-35% zapotrzebowania na kalorie). Ponadto powinien być lekkostrawny, niskotłuszczowy, niskocholesterolowy i zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczów nienasyconych. W trakcie posiłku obiadowego należy unikać:
Desery Dla wielu osób deser jest najatrakcyjniejszą częścią posiłku i są dla stosujących dietę ogromną pokusą. Restauracje najczęściej oferują nam: ciasta, ciasteczka, kremy, gorącą czekoladę, lody i sorbety. Jeżeli musimy się na coś zdecydować, to najlepszym wyborem będą sorbety. Mimo że zawierają dużo cukru, nie dodaje się do nich tłuszczu, dzięki czemu nie podwyższają znacząco ogólnej kaloryczności posiłku. Sorbet powinien być podawany w małych ilościach. Deserem może być także owoc lub sałatka owocowa. Świeże owoce zawierają błonnik pokarmowy i pektyny, które wspomagają trawienie. Pamiętajmy o racjonalnym podejściu do oferowanych nam dań, tak aby posiłek był stuprocentową przyjemnością bez późniejszych wyrzutów sumienia. Zostaw komentarz:
|