SMAKI WELLNESS Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA. Szukaj przepisu Przepis dnia: Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ... Czytaj więcej... |
W jaki sposób należy łączyć produkty?
Zasady prawidłowego komponowania posiłków są bardzo proste. Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Wszystkie te aspekty ciężko połączyć w całość. Często co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Powodem tego są składniki odżywcze (ich różnorodność) zawarte w pożywieniu. Warzywa, ryby i biały ser to bardzo zdrowe produkty.
Ale w połączeniu z innymi produktami, również zdrowymi, mogą stać się potrawami pozbawionymi wartości odżywczych, a nawet szkodliwymi. Warto więc poznać kilka zasad doboru produktów żywnościowych, z których powstanie pełnowartościowa potrawa. Artykuły spożywcze można podzielić na 5 grup: białka, węglowodany, warzywa, owoce i tłuszcze. Należy zapamiętać, żeby unikać łączenia produktów z przewagą białek z produktami z przewagą węglowodanów w jednym daniu dlatego, że takie połączenie jest ciężko strawne dla organizmu. Jak powinniśmy łączyć poszczególne składniki:
Wypita szklanka wody, podczas spożywania posiłków bogatych we włókna (razowy chleb, nie łuskany ryż) powoduje napęcznienie w żołądku. Efektem będzie nasycenie i zmniejszenie przyswajania tłuszczów i cukrów.
Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, makaron zaś węglowodany. Dodając trochę oliwy z oliwek i posypując je parmezanem, zawierającym białko, otrzymamy kompletny posiłek.
Jak wiadomo zdrowszym pieczywem od pieczywa białego jest pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów Pomidory + Oliwa z oliwekGłównym pomidorowym dobroczyńcą jest Likopen, doskonały antyutleniacz, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jeśli chcesz zwiększyć jego przyswajalność, zawsze serwuj pomidory w towarzystwie oliwy z oliwek, która dodatkowo ma silne działanie regenerujące i przeciwzmarszczkowe.
Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny.
Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu. Jogurt + Suszone owoceJogurt znany jest od tysięcy lat, a jego właściwości regulujące pracę jelit są nieocenione. Jednak probiotyki (produkty zawierające korzystne dla nas szczepy bakterii) potrzebują wsparcia prebiotyków, by rozwinąć swoją pełną moc, bo to właśnie one pobudzają wzrost i aktywność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym człowieka. Najlepszym naturalnym prebiotykiem jest błonnik roślinny, który znajdziesz w dużych ilościach między innymi w suszonych owocach.
Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, dlatego powinniśmy skrapiać sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub hamburgera.
Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce.
Dzięki cytrusom mleko staje się łatwiej strawne. Codziennie na śniadanie zalecana jest porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy, która zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej żelaza.
Łącząc te dwa składniki uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.
Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku.
Alkohol utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli, więc nie powinniśmy pić alkoholu podczas jedzenia warzyw. Ten sam skutek występuje, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce. Ogórek + pomidor
Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia. Herbata + ciasto drożdżowe
Kapusta zawiera substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy.
Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli. Ryba + olej słonecznikowy Ser + rośliny strączkowe Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia. Mleko + razowe dodatki Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania. Kiwi + żelatyna Jajka + ziemniaki Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka. Grzyby + alkohol Popularne powiedzenie mówi: "wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz". Myli się ten, kto sądzi, że chodzi tu tylko o muchomory i inne trujące gatunki. Jedząc smażone czy duszone grzyby jadalne również można trafić do szpitala, zwłaszcza gdy grzybowe danie popijemy winem, piwem czy wódką. Alkohol ścina bowiem specyficzną odmianę białka grzybów, które stają się niestrawne. Powoduje to poważne kłopoty trawienne, ale nie prowadzi do ciężkich powikłań. Zostaw komentarz:
|