Jeszcze kilka lat temu zdobycie zdrowej, certyfikowanej żywności było dość trudne i kosztowne. Obecnie praktycznie codziennie pojawiają się nowe produkty ekologiczne, a sklepy ze zdrową żywnością prześcigają się w ich promowaniu. Jakie nowości znalazły się w sierpniowych ofertach?
Paprykarz to król biwaków i wakacyjnych wyjazdów, teraz dostępny także w wersji wegetariańskiej. Paprykarz Primavika zawiera ryż, soję w postaci teksturatu, ryż paraboliczny oraz warzywa; spożywanie paprykarza wegetariańskiego może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu (cena około 4,90 zł za 160g).
Nowością w sklepach ekologicznych jest także ekologiczny cukier trzcinowy jasny od Bio Planet. Znakomicie się rozpuszcza i może z powodzeniem zastąpić tradycyjny cukier buraczany, zarówno do słodzenia napojów, jak i do domowych wypieków (cena około 9 zł za 500 g). Innym sposobem na słodzenie może być fruktoza, tym razem by Dobra Kaloria. Fruktoza to naturalnie występujący cukier, który dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nadaje się dla diabetyków i osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Spożywanie fruktozy poprawia również ogólne samopoczucie (cena około 8 zł za 400 g).
Dobra Kaloria proponuje także cały wachlarz prażonych nasion – sezam, słonecznik w wersjach solonej i naturalnej, czy pestki dyni to znakomite dodatek do wielu potraw. Sezam prażony jest źródłem wielu witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych; może być dodawany do mięs, sosów, warzyw gotowanych i sałatek warzywnych. Słonecznik może z kolei urozmaicić smak musli, surówek, sałatek oraz wypieków (cena około 4,5 zł za 80 g/100 g).
Znakomita propozycja na pełnowartościowe śniadanie to płatki lniane, których zaledwie trzy łyżeczki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (cena około 3,8 zł za 200 g). Na pierwszy posiłek można również z powodzeniem wybrać owsiankę królewską z ziarnami amarantusa i jabłkiem suszonym, które dodane do mleka stanowią znakomity i zdrowy posiłek (cena około 9 zł za 380 g).
Do domowych wypieków nadaje się ekologiczna mąka amarantusowa surowa od Amarello. Może być stosowana do wypieku ciast, pieczywa, ale także jako dodatek do zup, sosów i naleśników. Wymieszana z tradycyjną lub ciemną mąką wzbogaca ich wartości odżywcze, a przy tym nie zawiera glutenu. Nasiona amarantusa (inaczej szarłat), który nie bez przyczyny nazywa się złotem Inków, są cenniejszym źródłem wapnia niż mleko, zawierają również żelazo, magnez, błonnik i białko i to w wyjątkowych ilościach, niespotykanych w innych, popularnych produktach spożywczych (cena około 10,5 zł za 500 g).
Zdrowe spaghetti? Nic trudnego, wystarczy użyć ekologicznego makaronu orkiszowego tagliatelle gniazda BIO od Alce Nero, który został wyprodukowany z ekologicznej mąki z orkiszu (cena około 8 zł za 250 g), a do sosu użyć ekologicznego, bezglutenowego koncentratu pomidorowego od Zwargenwiese (cena około 4,6 zł za 130 g). Koncentrat pomidorowy BIO może być dodawany także do zup i pizzy. Smacznego! RB
Więcej na: www.biosklep.com.pl