x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.
SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Kino Kulinarne
2011-07-21 08:40:02

d74c712304f56324c97097265d29453a_511389Podczas Festiwalu Transatlantyk w Poznaniu odbędzie się Kino Kulinarne. Impreza będzie trwała w dniach od 5 do 13 sierpnia 2011 roku, zostanie zorganizowana we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale i Slow Food.

Idea kina kulinarnego polega na połączeniu projekcji filmów z degustacją potraw, przygotowywanych przez mistrzów sztuki kulinarnej. Kwestia poruszane podczas festiwalu będą dotyczyły zdrowego żywienia oraz żywności ekologicznej w powiązaniu z ochroną środowiska.

Poniżej list Thomasa Strucka o Kinie Kulinarnym.

Czym jest Kino Kulinarne?

Kino Kulinarne to pokazy filmowe, jedzenie, picie i rozmowy. W przeciwieństwie do zwyczajowych praktyk przed telewizorem lub w kinach, Kino Kulinarne na Transatlantyku rozdzieli te czynności – zaczniemy od obejrzenia filmu traktującego o jedzeniu bądź środowisku, aby następnie przenieść się z kina do miłej restauracji, aby nacieszyć się jedzeniem, piciem i dyskusją. To nie tylko zdrowsza alternatywa kolacji przed telewizorem, ale także świetny przepis ma idealną randkę. Szczególnie, kiedy w czapce szefa kuchni występuje międzynarodowa sława, Wojciech Modest Amaro.

Jedzenie przejęło rolę Rock”n”Roll-a w XXI wieku. Kucharze stali się nagle gwiazdami, a programy kulinarne emitowane są w godzinach telewizyjnego szczytu. To znak, że odkrywamy na nowo zapomniany fakt, iż jedzenie jest w centrum życia, a kultura ma korzenie w rolnictwie.

Prawdą jest nie tylko to, że umarlibyśmy nie jedząc – prawda jest taka, że umieramy z powodu tego, co jemy. Ponad 50% zniszczeń środowiskowych spowodowanych jest przemysłową produkcją żywności, monokulturami, używaniem pestycydów i nawozów, oraz światowym transportem żywności. Pytanie jest proste, kto może nakarmić świat bez niszczenia go: Slow Food czy Fast Food?

To prostolinijne pytanie ma wiele różnych odpowiedzi, ponieważ zróżnicowanie jest podstawą biologicznego i kulturowego życia. Kino Kulinarne oferuje możliwość przemyślenia kwestii przyjemności i odpowiedzialności. Odczuwanie przyjemności bez wzięcia na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności jest głupie; bycie odpowiedzialnym bez dopuszczania do siebie radości z życia jest nudne.

Pierwszy program Kina Kulinarnego został stworzony przez Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie w 2007. Zaprzyjaźniony z Berlinale dyrektor Transatlantyku, Jan A.P. Karczmarek, postanowił sprowadzić Kino Kulinarne do Poznania. Jako kompozytor muzyki filmowej, zdaje On sobie sprawę z pewnych podobieństw między jedzeniem, filmem i muzyką.

Mamy nadzieję, że spodoba się Państwu podwójna przyjemność posiłków i filmów podczas Kuchni Kulinarnej na Transatlantyku.

Na zdrowie i smacznego!

Thomas Struck

(Szef Kina Kulinarnego Berlinale)

Zostaw komentarz: