SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Jarmark Europejski w Gdańsku
2011-04-11 01:17:03

Jarmark_Europjeski_5147638_727082W dniach 16-17 kwietnia na Targu Rybnym w Gdańsku, odbędzie się Jarmark Europejski, święto dobrej kuchni skierowane do wszystkich wielbicieli nowych smaków i podróży kulinarnych. W programie m.in. pokazy kulinarne, degustacje znakomitych win, wędlin, serów i delikatesów z Polski i Europy. Na miejscu będzie można kupić spróbować specjały przygotowane przez wystawców, oraz zakupić je w atrakcyjnych cenach. Jarmark Europejski jest wydarzeniem towarzyszący obchodom Gdańskiego Dnia Ziemi, które startują już 15 kwietnia i współorganizowane są przez Dziennik Bałtycki, Lasy Państwowe, Urząd Miejski w Gdańsku oraz Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

Jarmark Europejski to podróż śladami różnorodnych smaków kulinarnych naszego kontynentu. Specjalnie z tej okazji w niedzielę 17 kwietnia, sceną na Targu Rybnym zawładną mistrzowie patelni, którzy zaprezentują swoje umiejętności oraz podzielą się wiedzą na temat tajników przyrządzania smakowitych dań z całej Europy. Wraz z zaproszonymi gośćmi będziemy starali się odkryć to, co wyróżnia kuchnie poszczególnych krajów oraz to, co je łączy. Bo czy faktycznie wiemy czym się różnią litewskie pierożki, włoskie ravioli i polskie pierogi ? I czy takie zwykłe dania można degustować z kieliszkiem wina? Bo może przeznaczone jest tylko do dań wykwintnych?

Nie zabraknie morskich opowieści snutych kursem wyznaczonym przez promy Stena Line, słynących także z wybornej kuchni i doskonałego menu opartego o tradycje skandynawskie, które poleca Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza. Dowiemy się czym jest Akademia Kiszonego Śledzia, co i dlaczego jedzą Szwedzi w czwartki oraz czym kusi Pokusa Jonssona. Swój warsztat zaprezentuje na żywo Paweł Pawluk, Szef kuchni Scandic Gdańsk, który na oczach publiczności, ma obiecał zaczarować samego diabła ….morskiego. Smakosze odkryją także różne przepisy, które składają się na dania serwowane na śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje  - Szef kuchni Mariusz Jamroszczyk, w czterech odsłonach, udowodni, iż każdy posiłek może być prawdziwą feerią smaków i zapachów. Nutką sąsiedzkiej egzotyki powieje natomiast z prezentacji gości specjalnych z restauracji Kybnylar z Litwy (Troki) – odkryjemy czym jest kuchnia karaimska, przekazywana od pokolenia do pokolenia  i czym są takie dania jak : kybyn, jazma, kepsnys kybnylar, čanach czy też kaburhačehlar.

Jednym z mariaży, które z impetem weszły do polskich salonów kulinarnych kilka lat temu, jest związek serów i wina. I tego nie zabraknie na Jarmarku Europejskim. Wystawcy dadzą okazję do degustacji i zakupu różnorodnych serów m.in. z Francji, z Holandii, z Grecji, ze Szwajcarii, z Włoch oraz z Polski. Produkty oferowane przez firmy Candia Polska, Eurial, Temar, SM Lazur i SM Wieluń zadowolą podniebieniami smakoszy. A serowarzy ze Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek przeprowadzą degustacje serów Old Poland w połączeniu z dobranymi odpowiednio dodatkami takimi jak miód, żurawina, migdały, jagody. Natomiast sommelierzy z Castel Frères doradzą jakie wina można dobrać do dań i w jaki sposób należy obchodzić się ze szlachetnymi trunkami. A dla tych co bardziej gustują w tradycjach piwowarskich, gdański Browar Amber oraz łódzki Koreb udostępnią wiedzę na temat chmielowych wariacji w duecie z konkretem czyli wędlinami z Francji, Hiszpanii, Włoch (Eurexia Polska) oraz z Polski (ZM Nowak).

Jarmark Europejski w Gdańsku odbywa się w ramach tegorocznych obchodów Gdańskiego Dnia Ziemi. Na Targu Rybnym już od 15 kwietnia zagości duch walki o ochronę środowiska. Wielka Akcja Ekologiczna : „Drzewko za makulaturę” zachęci wszystkich do zamiany 5 kg niepotrzebnych papierzysk na sadzonki drzew, krzewów i cebulek holenderskich tulipanów. Czwarta edycja Dnia Ziemi będzie wzbogacona o różne muzyczne atrakcje sceniczne, o interaktywne lekcje ekologii z konkursami oraz animacjami zapewnionymi przez stowarzyszenie Polska Ekologia m.in. dojenie krowy, wyrób masła metodami tradycyjnymi oraz tworzenie eko-kanapek. Podczas wydarzenia będą rozdawane książeczki dla dzieci „Skąd się biorą produkty ekologiczne”. Każda animacja, poprzez zabawę ma na celu informowanie o rolnictwie ekologicznym, promowanie zdrowego stylu życia i zasadach znakowania żywności.

Jarmark Europejski w Gdańsku będzie pierwszą odsłoną cyklicznych wydarzeń planowanych na ten rok w całej Polsce. Kolejne miasta, w których jarmark zagości to Poznań, Szczecin, Łódź, Kraków i Warszawa. Inicjatywę wspierają przedstawiciele izb handlowych i turystycznych z Europy, jak również władze miast oraz regionów. Jarmark Europejski został objęty Patronatem Honorowym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  a edycja gdańska zyskała Patronat Honorowy Prezydenta Miasta Gdańsk oraz Marszałka Województwa Pomorskiego.

Zostaw komentarz: