SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Jedz letnie owoce na zdrowie!
2013-07-31 08:23:56

owoce_629861Lato to wyjątkowy czas, nie tylko dzięki okazji do wypoczynku, ale także dzięki naturze, która w tym czasie hojnie obdarza nas zdrowymi i smacznymi owocami. Jedzmy ich jak najwięcej, aby zachować zdrowie, dobre samopoczucie i piękną sylwetkę!

Każdy z nas z pewnością ma swój własny, najbardziej ulubiony, wakacyjny owoc. Dlaczego warto jeść owoce – wiadomo, ponieważ zawierają wiele cennych składników, niezbędnych naszemu organizmowi do funkcjonowania, a nam samym do dobrego samopoczucia. Oto kilka dowodów na wyższość świeżych owoców nad wysoko przetworzoną żywnością.

Truskawka, która zwiastuje lato i wakacje to skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek; jest wyjątkowo bogata w witaminę C, witaminę PP odpowiedzialną za odpowiednie dotlenienie krwi, zawiera także sole organiczne i pektyny znakomicie wpływające na układ pokarmowy. Truskawki zawierają również cenne żelazo, wapń i fosfor, a także tajemniczo brzmiące fitocydy, które mają właściwości antybakteryjne i wspomagają leczenie stanów zapalnych.

Czarna porzeczka to kolejna królowa letnich owoców. Jest również cennym źródłem witaminy C, rutyny, a także witamin z grupy B, prowitaminy A, kwasu foliowego, biotyny oraz takich składników jak żelazo, wapń, magnez, potas oraz jod, bor i mangan. Czarne porzeczki mają znakomite właściwości detoksykujące, przeciwzapalne, spowalniają rozwój szkodliwych bakterii i wirusów, a do tego wzmacniają układ krwionośny.

Czerwona porzeczka, bliska krewna porzeczki czarnej jest nieco mniej cennym, ale również wartościowym źródłem witaminy C, beta-karotenu, witaminy E, a także miedzi, potasu, żelaza czy wapnia. Czerwona porzeczka zawiera także błonnik i cenne pektyny, które pozytywnie wpływają na działanie nerek, obniżają poziom tak zwanego złego cholesterolu. Nie bez znaczenia jest wysoka skuteczność czerwonej porzeczki w walce z wolnymi rodnikami, a wszystko to za sprawą dużej zawartości takich substancji jak flawonoidy i flawony, pomocnych w walce z nowotworami oraz postępującym procesem starzenia.

Kolejnym owocem, o którym nie można zapomnieć jest agrest, chętnie uprawiany w Polsce i ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Agrest zawiera witaminę C, prowitaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Jest również źródłem żelaza i kwasu bursztynowego, który ma właściwości przeciwzapalne, wpiera działanie układu pokarmowego i wpływa pozytywnie na samopoczucie. Agrest poleca się szczególnie osobom cierpiącym na choroby wątroby.

Arbuz, często niesłusznie uważany za warzywo, jest w Polsce niezwykle popularny i słusznie. Nie tylko znakomicie smakuje, ale i skutecznie gasi pragnienie w upalne dni. Oprócz wyjątkowego smaku zapewnia nam także cenne źródło takich witamin, jak C, B1, B2, B6, a także beta-karotenu, potasu, wapnia, a przy tym zawiera znikome ilości cukru. Arbuz jest zalecany przy detoksykacji organizmu, leczeniu stanów zapalnych, wspomaga także pracę układu pokarmowego i usprawnia proces metabolizmu.

To tylko niektóre zalety letnich owoców, jednak już to wystarczy, aby nabrać apetytu na świeże i smaczne owoce, które z powodzeniem mogą urozmaicić naszą codzienną, zdrową dietę.

Zostaw komentarz: