x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.
SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Koniec sezonu grillowego?
2012-08-28 22:41:31

grill1_819242Mijające już tegoroczne wakacje oznaczają dla miłośników grillowania koniec ich sezonu na jedzenie pod chmurką. Na szczęście dzięki różnorodnym nowinkom technologicznym, możemy grillować potrawy nie tylko wtedy, gdy pogoda dopisuje, ale również w jesienną pluchę, czy podczas czekającej nas wkrótce mroźnej zimy.
Grillowanie jest Wellness, to pewne, wystarczy jedynie przygotowywać posiłki zgodnie z kilkoma zasadami – ze świeżych produktów, z zachowaniem zasad higieny, możliwie naturalnie i bez zbędnych tłuszczów. Ale jak zorganizować grillowanie poza sezonem?
Producenci różnorodnych kuchennych akcesoriów prześcigają się w dostarczaniu nam coraz to nowych sposobów na umożliwienie nam grillowania w domu, a nawet wprost na jadalnianym stole. Oczywiście nie oddaje na to w pełni jedynej w swoim rodzaju atmosfery ucztowania na świeżym powietrzu, jednak dla tych, którzy nie mogą się doczekać kolejnego sezonu są doskonałym pomysłem. To także ciekawa opcja dla osób, które nie dysponują odpowiednim miejscem do tradycyjnego grillowania, ponieważ nie mają ogrodu.
Zalet grilla elektrycznego jest naprawdę wiele. Po pierwsze, wybierając taki model możemy tak czy inaczej przygotowywać grillowanie potrawy również na zewnątrz, ale… nie musimy. Niespodziewany deszcz, czy wieczorny chłód nie są więc w stanie przerwać nam ucztowania. Wystarczy wnieść taki grill do mieszkania i gotowe.
Ponadto urządzenie elektryczne nie wymaga od nas męczarni z rozpaleniem węgla i utrzymaniem właściwej temperatury – jesteśmy w stanie sterogrill2_695711wać grillem przy pomocy funkcjonalnych programów. Do tego grill można umyć bardzo dokładnie (niektórzy producenci dają nam możliwość mycia części także w zmywarce), dzięki czemu zachowujemy ważne zasady higieny. Nie bez znaczenia jest również brak dymu, co gwarantuje nam, że sąsiedzi nie będą narzekać…
Istnieje naprawdę ogromna gama grilli elektrycznych, dostosowanych do różnorodnych przyzwyczajeń ich posiadaczy. Grill zamknięty to idealny pomysł dla tych, którzy lubią przygotowywać żywność w wysokiej temperaturze, potrzebują urządzenie przystosowanego do grillowania twardych warzyw, jak np. marchew czy ziemniaki o sporych porcji mięsa.
Z kolei grill otwarty jest przeznaczony dla tych, którzy lubią raczej wellnessowe grillowanie, czyli najchętniej przygotowują delikatne mięso ryb, kurczaka czy miękkie warzywa.
Producenci proponują nam także grill zamykany niczym gofrownica – dobry pomysł do niewielkiej kuchni, a dla tych, którzy nie mają ochoty na zakup kolejnego kuchennego sprzętu, polecana jest po prostu patelnia grillująca.
Kupując grill warto zwrócić uwagę na jego funkcjonalność i przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania. Ponieważ grill domowy ma niestety tę wadę, że jego powierzchnie (wszystkie) szybko się nagrzewają, warto aby był wyposażony w specjalne uchwyty chroniące przed poparzeniem. Nie bez znaczenia jest również powłoka, jaką pokryta jest powierzchnia grilla – najlepiej, aby była nieprzywieralna i maksymalnie trwała, aby umożliwić nam łatwe i przyjemne przygotowanie potraw przez co najmniej kilka sezonów.
Smacznego grillowania! RB

Zostaw komentarz: