x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.
SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Weekendowa przyjemność
2011-04-27 07:09:52


52657_iko_285795Ta przyjemność nigdy się nie nudzi. I choć w roku zdarza się ponad 50 razy, a dłuższa zaledwie kilka, zawsze wyczekujemy jej jak pierwszej gwiazdki zimą. Bo z weekendem jest jak z winem - nigdy nie smakuje tak samo...
Najlepszy dzień tygodnia? W tej kwestii panuje zgodność. Co prawda jedni wskazują piątek, inni sobotę lub niedzielę, ale przecież wszystkie te dni wiążą się z weekendem. Skoro jest tak ważny, po prostu go celebrujmy! Co nam w tym pomoże? Oczywiście dobre wino, grzechu weekendowego warte. 

Na pogodę i niepogodę, na specjalne okazje i bez okazji, na radości i smutki – z nim każdy weekend się uda. Jak twierdził Andre L. Simon, znawca win i sztuki kulinarnej, autor „Encyklopedii Gastronomi”, „wino czyni każdy posiłek uroczystością, każdy stół wspanialszym, każdy dzień bardziej udanym”. A jeśli zdecydujemy się na trunek z małych, złocistych gron szczepu Chardonnay, dojrzewających w sercu Chile - dolinie Rapel, to jeszcze zaprosimy pod dach odrobinę tamtejszego słońca. Stuprocentowy chilijski Chardonnay uwiedzie niejeden nos, i niejedno podniebienie. Takie jest właśnie jasnomiodowe z zielonkawymi refleksami, wytrawne wino Porta Chardonnay Reserve - lekkie, lecz bogate i harmonijne w smaku, daje długą przyjemność obcowania ze szlachetnym trunkiem. Cytrusowe nuty cudownie odświeżają, delikatny zapach brzoskwiń, bananów i fig pozwala delektować się finezyjną słodyczą owoców, a aromat wanilii, prażonych migdałów i toffi zachęca do bisów. 

„Niektóre wina są za dobre, by je pić. Powinno się je zjadać” - mawiał irlandzki pisarz Johnatan Swift. Porta Chardonnay Reserve zdecydowanie mieści się w kategorii „trunków apetycznych”, ale nie pogardzi dobrze dobranym kulinarnym towarzystwem. Jest wprost stworzone do miękkich serów, niekoniecznie tych najłagodniejszych, komponuje się także z tłustymi rybami. Może więc, kiedy w weekend czas rządzi się innymi prawami, i szalony galop sekund zmienia się w wolny stęp, warto poświęcić parę chwil na przygotowanie małego co nieco? Na przykład łososia gotowanego na parze, podawanego z płatami gorgonzoli i zielonym pieprzem, albo halibuta, zapiekanego z wiórkami masła, oliwkami i pomidorami cherry. Jak już delektować się wolnym czasem, to na całego! Udanych weekendów, drodzy Państwo - takich, które nie kończą się rozdrażnieniem i smutkiem, ale optymistycznymi planami na kolejny raz. Gdy zadziała winna magia, Waszych głów nie będą zaprzątać codzienne troski. No i zamiast witać poniedziałkowy ranek słowami przeboju Bon Jovi „I Don’t Like Mondays” czy „The Weekend” Michaela Graya, z werwą wyśpiewacie „Radość o poranku”...

Zostaw komentarz: