SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Warsztaty kulinarne: Kuchnia koszerna a ekologia
2011-05-13 07:46:50

SIMCHA2011_417031Aromatyczna sztuka przyrządzania potraw jest częścią żydowskiej kultury i ma bardzo bogatą tradycję. Jej nieprzeciętność tkwi w pojęciu koszerności, które określa zasady spożywania i przyrządzania posiłków. Owe kryteria pobudzają wyobraźnię, dzięki czemu bazując na dobrze znanych produktach, możemy obcować z zupełnie nowymi smakami. Zmysłowa podróż z kuchnią żydowską to poruszanie się po smakach zakorzenionych w dawnej tradycji, ale i obietnica spotkań inspirowanych różnorodnością świata. Właśnie takie połączenie uosabia Malka Kafka, restauratorka i specjalistka od kuchni koszernej. Jej program telewizyjny „Koszer Macher” cieszy się dużą popularnością, która dowodzi coraz większego zainteresowania żydowskimi kulinariami.

Podczas XIII Festiwalu Kultury Żydowkiej SMICHA, Malka przybliży nam tę niebagatelną kuchnię. Opowie o zasadach koszerności, zarówno w kontekście kuchni, jak i etyki. Dowiemy się, co to w ogóle znaczy być koszernym i jak odnosić tę zasadę do własnego życia. Oprócz tego przekonamy się, że koszerność i ekologia mogą tworzyć zgrany i nowoczesny duet. To właśnie on będzie tematem przewodnim simchowego gotowania.

Kurs koszernego gotowania u cenionej specjalistki, jaką jest Malka Kafka, to najlepszy sposób na poznanie koszernych kulinariów. A słuchać o kuchni żydowskiej w oparach jej aromatów? Lepszej okazji nie można sobie wymarzyć.

Festiwal SIMCHA od 13 lat promuje tolerancję i kulturę żydowską. Malka Kafka będzie uczyła jak gotować koszernie i ekologicznie, Mira Gawłowicz - właścicielka jedynej wrocławskiej żydowskiej restauracji - opowie o tradycyjnej kuchni żydowskiej. Na zakończenie tegorocznego Festiwalu SIMCHA Wrocławska Gmina Żydowska wraz z Hotelem Orbis Wrocław zapraszają na kulinarną niespodziankę. Na odrestaurowanym dziedzińcu synagogalnym, pod stuletnim kasztanem, w blasku świec 150 osób będzie mogło zasiąść do wspólnej kolacji szabatowej, przygotowanej przez gminną kuchnię koszerną i restaurację Hotel Orbis Wrocław, pod kierunkiem znanego szefa kuchni Tadeusza Hupy.

Zostaw komentarz: