To już VI edycja konkursu Primerba Cup – kulinarnej rywalizacji pomiędzy zespołami z całej Polski. Półfinały za nami. Który zespół wygra? O tym dowiemy się podczas finału konkursu, który odbędzie się 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011 w Poznaniu.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu Primerba Cup jest Unilever Food Solutions. Konkurs skierowany jest do zawodowych kucharzy, profesjonalistów uprawiających ten zawód na terenie Polski. 8 czerwca 2011 r. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały konkursu. Zespoły kulinarne z całej Polski rywalizowały o udział w finale, a co za tym idzie zwycięstwo w konkursie. Zadanie nie było proste. Dwuosobowe drużyny złożone z szefa oraz kucharza pomocnika miały za zadanie przygotowanie potraw konkursowych z użyciem produktu Primerba Knorr, czyli wyselekcjonowanej kompozycji świeżych ziół, przypraw, grzybów lub warzyw
z olejem roślinnym oraz dodatkiem soli. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów smakowych Primerby, m.in. bazyliowa pesto, czosnkowa, prowansalska i inne.
Primerba Cup i zespoły finałowe
Eliminacje do konkursu Primerba Cup przebiegały w kilku etapach. Zgłoszenie kandydującej drużyny musiało przejść wstępną selekcję, by szef kuchni wraz
z pomocnikiem mogli wziąć udział w kolejnym etapie, czyli eliminacjach regionalnych . Zwycięzcy tego etapu zakwalifikowali się do półfinału, a spośród nich ostatecznie wyłoniono siedem zespołów do ścisłego finału, w którym wystąpią
Sebastian Kornacki, Michał Trukawka z Hotelu Westin w Warszawie
Michał Kuduk, Dariusz Kuduk z Hotelu Grand Sal w Wieliczce
Łukasz Małkiewicz, Robert Stefański z Restauracji “Maestra” Opera Nova w Bydgoszczy
Paweł Kubera, Szymon Garbacki z Hotelu Zieliński w Szczecinku
Tomasz Kunysz, Maciej Rudniak z Restauracji Gościniec Słupski w Bydlinie
Łukasz Partyka, Tobiasz Herman z Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu
Tomasz Król, Adrian Więckowski z Dobry Hotel Mięczkowski w Sopocie
Zespoły znakomicie poradziły sobie z kulinarnym wyzwaniem i przewodnim tematem konkursu, jakim było przygotowanie dania z baraniny oraz ciepłej przystawki z sera koziego lub owczego, w połączeniu z dowolnym rodzajem ciasta. Tak smakowite dania, które zostały przyrządzone podczas półfinałów, zagwarantowały wybranym zespołom udział w finale i walkę o zwycięstwo.
Wielokrotnie zasiadałem w jury Primerba Cup, również jako przewodniczący. Mogłem więc zaobserwować, że poziom konkursu każdego roku jest bardzo wysoki, co cieszy mnie również jako szefa kuchni, wieloletniego praktyka. Widać pełne zaangażowanie drużyn, ich kreatywność i odwagę w łączeniu smaków oraz stosowaniu nowoczesnych technik kulinarnych.” – mówi Andrzej Bryk, szef kuchni, właściciel Bistro Melon przy Szkole Głównej Handlowej
i ekspert Programu Menu Bez Tajemnic
O tym, który zespół wygra dowiemy się już 12 września podczas targów Gastro Trendy 2011.
Zwycięstwo w finale Primerba Cup przepustką do Kulinarnego Pucharu Polski
Udział w konkursie Primerba Cup dla wielu kucharzy jest świetnym wstępem do osiągnięcia kulinarnego mistrzostwa, bowiem jego zwycięzca kwalifikuje się automatycznie do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski, organizowanym przez Międzynarodowe Targi Poznańskie, a uznawanym za najważniejszy
i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii. Mogą w nim brać udział jedynie osoby nominowane – zwycięzcy najbardziej renomowanych krajowych konkursów kulinarnych. „Jesteśmy dumni, że zwycięzcy Primerba Cup już kilkukrotnie zdobyli również Kulinarny Puchar Polski” – dodaje Andrzej Bryk