SMAKI WELLNESS

Przepisy wellness to nowy portal grupy Comfortum. Rekomendujemy Państwu przepisy w stylu "wellness", będące owocem wieloletnich doświadczeń najlepszych Szefów Kuchni hoteli SPA & Wellness. Serdecznie zapraszamy do zamieszczania własnych przepisów, które pokażą, że kuchnia może być nie tylko zdrowa, smaczna i elegancko podana. Może ona być również inspiracją do rozwoju duchowego i przyczynkiem do naszego atrakcyjnego wyglądu. Czekają na Państwa konkursy, gdzie co miesiąc można wygrać cenne nagrody: pobyt w ekskluzywnym hotelu SPA czy też kosmetyki SPA.

1239214_39711428_963409

Szukaj przepisu



Przepis dnia:
Grillowane krewetki Black Tiger na bukiecie
Awokado , Cytryna , 50 g Czosnek , 100 g Kiełki nasion słonecznika , 600 g Krewetka ...
Czytaj więcej...
Vittorio di Sora
Prosto z restauracji:
Informacje o szefie kuchni:

Z kuchni włoskiej do Polski

Vittorio di Sora, szef kuchni restauracji Pescatore hotelu Mera Spa w Sopocie opowiada na czym polega gotowanie we włoskim stylu, czym urzekła go Polska.

Śmiało mogę powiedzieć, że była to miłość od pierwszego wejrzenia! Po raz pierwszy zawitałem do Polski dziesięć lat temu i od tego czasu powracałem tutaj wielokrotnie. Za każdym razem coraz głębiej zanurzałem się w polskiej kulturze, by lepiej móc ją zrozumieć.

Jestem wielkim smakoszem polskich pierogów i bez wątpienia są one jednym z dań, które zabrałbym do Włoch. Pierogi są dla Polaków tym, czym pizza jest dla Włochów. Przy odrobinie fantazji można stworzyć z nich wspaniałe danie. Właśnie dlatego tak je uwielbiam!

Gdybym miał porównać polską i włoską kuchnię, zabrakłoby mi w polskiej kuchni wielu rzeczy, jednak pamiętajmy, że są to również dwa różne sposoby gotowania. Polskie dania wymagają więcej czasu: dłużej trwa przygotowanie produktów i ich przyrządzanie, a we Włoszech możemy wyczarować gotowy posiłek w piętnaście minut. Używamy też więcej świeżych składników, w tym warzyw, przez cały rok. Niektóre z nich nie zawsze są w Polsce osiągalne.

Pescatore to po polsku „rybak”, więc skupiamy się głównie na daniach z ryb, ale chcemy również zadowolić naszych klientów tradycyjnymi daniami kuchni włoskiej, dlatego też do naszego nowego menu wprowadziliśmy dania mięsne i właśnie pizzę.
W naszym menu znajdują się dania reprezentujące większość regionów Italii, ale skupiamy się oczywiście na rybach. Jestem wierny lokalnym wytwórcom, u których zaopatruję się w produkty – wiele z nich jest specjalnie sprowadzonych z Włoch. Pozostaję też wierny włoskiemu stylowi gotowania; codziennie wypiekam świeże pieczywo i przyrządzam makaron, a do swoich dań używam tylko najlepszych polskich sezonowych produktów. Odkąd dwadzieścia pięć lat temu rozpocząłem swoją kulinarną przygodę, ciągle szukam nowych przepisów i produktów i odkryłem, że jednej rzeczy nigdy nie ma na liście składników w żadnym przepisie, ale jest niezbędna by każde danie było sukcesem: to MIŁOŚĆ! Dobrze usłyszałeś, miłość! Bez niej nic się nie uda. Nawet jeśli zmieszasz wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności, a później wrzucisz je do piekarnika lub na patelnię, bez miłości nigdy nic nie wyjdzie perfekcyjnie…

Zostaw komentarz: